Novinky | O Farnosti | Kalendář | Aktivity | P. Karel | Zpravodaj

Farní kavárna

Vložit příspěvek:

Heslo:
Autor:
Název:
Text:

Pochvala

Autor: Marie B. | Datum: 2009-03-23 16:47:20

 

     Vyzkoušela jsem všechny recepty od paní Procházkové, uvedené v této rubrice a musím říct, že jsou výtečné. Obzvlášť Skořicovka a Stračatela jsou vynikající - doporučuji vyzkoušet!

Skořicovka

Autor: Magdalena Procházková | Datum: 2008-11-12 19:57:39

Přísady těsto: 3celá vejce, 120gcukru, 150g hladké mouky, 3/4 kypř.prášku, 75ml oleje, 75ml vlažného mléka

Přísady pudink: 0,5l mléka, 1 čokoládový pudink, 2 lžíce cukru

Přísady na potření: 1 zakysaná smetana, 1 vanilkový cukr + skořice na posyp

Postup: Vejce prudce šlahačem vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáváme olej a mléko a nakonac mouku s kypř.práškem. Nalijeme na vymazaný a vysypaný menší pekáček (cca 32x23cm) nebo do dortové formya ihned do tohoto syrového těsta lijeme uvařený pudink cik cak. Poté vložíme do předem vyhřáté trouby a upečeme do růžova. Pudink nám v buchtě klesne a těsto nám vytvoří takové bochánky. Smícháme si zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem a ihned povrch touto kašičkou potřeme. Dáme někam za okno do chladu a po chvilce posypeme hustě mletou skořicí. Krájíme až po uplném vychladnutí a skladujeme v lednici.

Stračatela

Autor: Magdalena Procházková | Datum: 2008-11-12 19:33:57

Tmavé těsto: 2hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 1 kypř.prášek, 1 vanilkový cukr, 2 celá vejce, 2 lžíce kakaa - vše vyšleháme v hladké těsto

Světlé těsto: 2 tvarohy, 3/4 hrnku cukru, 1 hrnek mléka, 1 vanilkový pudink (prášek), 1 vanilkový cukr, 2 celá vejce - také vyšleháme

Postup: Z tmavého těsta odlijeme 3/4 hrnku. Zbytek nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Potom opatrně nalijeme světlé těsto a rozetřeme. A na to nacákáme zbytek tmavého těsta z hrnku. Pečeme asi 30-40 minut na 170°.

Štrůdl s pudinkem

Autor: Magdalena Procházková | Datum: 2008-11-12 19:23:03

Přísady: 1 listové těsto, 2 balení piškotů (nebo 1 velké), 1,5kg strouhaných jablek (stačilo by asi i 1kg), skořice, cukr, 2 vanilkové cukry, 1l mléka, 3 vanilkové pudinky (stačily by určitě i 2)

Postup:Na suchý plech položíme polovinu rozváleného těsta, na ni vyskládáme piškoty, na piškoty strouhaná jablka. Ta posypeme skořicí a vanilkovým cukrem. Jsou-li jablka kyselejší, můžeme je trochu přisladit. Na jablka nalijeme ještě horký pudink (z 1l mléka, 3 pudinků a 6 lžic cukru). Na pudink položíme druhou polovinu těsta, přimáčkneme okraje a pečeme při 160°. Vrchní listové těsto je vhodné propíchat vidličkou, aby se nenafukovalo.  

Tvarohová bleskovka

Autor: Magdalena Procházková | Datum: 2008-11-12 19:11:05

Těsto: 500g polohrubé mouky, 1 kypř.prášek, 200g cukru moučka, 200g másla

Nádivka: 500g tvarohu, 0,5l mléka (já dávám o něco méně), 2 vejce, cukr dle chuti, rozinky (možno     nahradit drbným ovocem) - vše smícháme

Postup: Z mouky smíchané s kypř.práškem, cukru a másla uděláme drobenku. Na tukem vymazaný 

             plech nasypeme polovinu drobenky, na ni nalijeme nádivku a posypeme zbylou drobenkou. 

             Pečeme při 170°C až do zrůžovění.

Poděkování všem

Autor: Petr Nejedlý | Datum: 2007-10-28 11:07:14

Milé kavárnice či případní milí kavárníci,

chtěl bych vám všem velmi poděkovat za váší milou a věcnou podporu chodu farní kavárny.

Opravdu jste světlem Kristovým do dnešních chladných vztahů mezi lidmi, jste svým příkladným

počínáním, vytvářením "farního domova po mši svaté" hodni následování.

Milí návštěvníci kavárny,

vám chci poděkovat, že jste si našli chvíle posedět, občerstvit se a potkat své bližní a známé, neřku-li své kamarády a přátelé. Přijďe opět, budete-li chtít a mít příležitost. Jste tu srdečně vítáni.

Milí přispivatelé receptů a tvůrci rozličných dobrot,

moc děkujeme, že se tímto způsobem podělíte "o své dobrůtky". 

 

Tvarohové řezy

Autor: Olga Nejedlá | Datum: 2007-10-28 10:54:22

Recept:

1.Množství je na jeden plech

2.Z 1/2 množství možno udělat do dortové formy o průměru 26 cm

Těsto: 75 dkg polohrubé mouky, 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva, 24 dkg moučkového cukru, 5 - 6 žloutků, 48 dkg másla, možno trochu strouhané citronové kůry

Nádivka: 50 dkg polotučného tvarohu, 10 dkg másla, 12 dkg krupicového cukru, 4 žloutky+ 4 bílky + velká konzerva půlených loupaných broskví

Z ingrediencí udělat těsto.

Nádivka: V misce utřít máslo, cukr a žloutky. Potom přidat tvarohy a těsně před použitím sníh z bílků. Broskve nakrájet na malé kousky. Vymazat a vysypat plech. Těsto na 2 půlky. Rozvalovat po kouskách 1/2 těsta a přenášet na plech, pak rozprostřít kousky broskví, dát nádivku a zbytek těsta po kouskách. Péct asi 1/2 až 3/4 hod.v předehřáté troubě na 150°C.

skořicoví šneci

Autor: Jana Vachulová | Datum: 2006-12-03 18:20:12

Několika dětem chutnali v kavárně 26.11.06 skořicoví šneci, tak zde je recept:
Udělejte jakékoli kynuté těsto, na které jste zvyklí (můj recept - na 1 kg hladké mouky 4 dkg droždí, 1 Hera, 20 dkg moučk. cukru, trocha soli, 2 celá vejce, necelý půllitr mléka). Po vykynutí vezměte vždy část těsta a po celé délce válu z něj rozválejte 10 - 15 cm široký pruh. Ten celý potřete rozpuštěným máslem, posypejte hustě skořicí a vanilkovým cukrem. Pak celý pruh podélně srolujte do válečku. Z tohoto válečku odkrajujte ostrým nožem cca 1 - 1,5 cm široká kolečka, která na plocho položte na plech pokrytý pečícím papírem. Pokud chcete, můžete tato kolečka ("šneky") před pečením ještě navrch potřít máslem.
Šneci jsou výbornou svačinou pro děti do školy, jenom mám někdy pocit, že je svačí celá třída...

masový štrůdl

Autor: paní Hanka | Datum: 2006-09-10 09:56:28

Těsto - kupované lístové těsto rozdělené na 3 díly - rozválet na placku (jako na klasický štrůdl)
Náplně:
základ: na tři nohavice cca 30 dkg mletého masa (nejépe hovězího) - orestovat na oleji s 1 nakrájenou menší cibulí, osolit, opepřit a okmínovat - nechá se vychladnout.

Na tři nohavice spotřebuji cca 15-2O dkg balkánského sýru a cca 5 plátků eidamu, rozkrájeného na pruhy cca 2 cm široké (nemusí být vůbec) a další ingredience tzv. co dům dá.
1.
špenát (na jednu nohavici stačí dvě větší lžíce).
Plát těsta, kraj potřu česnekem, nebo posypu sušeným, dále posypu jemně vegetou, pak pruh těsta potřu špenátem, posypu třetinou masa, posypu strouhaným balkánským sýrem, trochu nakrajenou cibulí (půlkou středně velké), případně přidám jakýkoliv jiný sýr. Těsto zabalím, jen přehnu přes sebe - potřu rozšlehaným vajíčkem .
2.
zbytek vařeného zelí
opět plát těsta posypu trochou vegety , cibulí, jeden kraj potřu hořčicí , posypu trochu bazalkou, nebo majoránkou, dám pruh zelí (cca 2-3 lžíce), pruh masa, hojně poleju kečupem, posypu strouhaným balkánským sýrem, přidám cca 2 cm široké proužky plátkového sýru po celé délce nohavice , přehnu, zabálím, potřu rozšlehaným vajíčkem.
3.
zbytky zelí a rajčat, případně cukety - jakékoliv zeleniny
opět plát těsta posypu bazalkou, česnekem, potřít hořčicí, posypat sekanou cibulkou, zbytky zeleniny, kečupem - nešetřit, sýrem, masem - zabalit.

Pak všechny nohavice najednou pozvolna upéct v troubě jako normální jablkový štrůdl cca 2O min v troubě cca 12O až 15O°C.

recept na bábovku

Autor: Věra | Datum: 2006-04-05 22:27:00

Milá Marie,
díky za recept na skvělou bábovku! Teprve dnes jsem se dostala na stránky a přečetla si ho.
Doufám, že se jednou sejdeme v kavárničce a seznámíme se.
Věra Matochová

recept pro Věru a Pavla i ostatním

Autor: Marie Boháčová | Datum: 2006-03-26 16:07:26

Právě jsem dočetla náš farní zpravodaj VZKŘÍŠENÍ, v němž Věra a Pavel projevili zájem o recept na "argentinskou" bábovku. Neznámou "hospodyňkou"(ten název si moc nezasloužím) jsem byla já a ráda tento jednoduchý recept předávám:
25 dkg másla(HERY)
10 dkg pískového cukru
4 celá vajíčka společně umícháme (nejlépe šlehačem), přidáme 25 dkg hl.mouky do níž zamícháme 1 balíček prášku do pečiva, 10 dkg posekaných (nahrubo nastrouhaných)vlašských ořechů a 5 dkg posekaných mandlí a 5 až 10 dkg nahrubo nastrouhané čokolády na vaření. (Dáme-li 10 dkg,tak dáme méně cukru, aby bábovka nebyla příliš sladká)a do zamíchaného těsta přidáme 1 velkou lžíci rumu a takto vytvořené těsto (poměrně dost husté) dáme do vymazané a moukou vysypané formy.Pečeme v předehřáté trobě při 180 st.C.asi 50 minut. To je vše, myslím že se to podaří všem kdo to zkusí.Všechny moc zdravím a musím říct, že v kavárničce mi zatím chutnalo všechno, co jsem tam okusila. Tak jsem ráda, že i tímto způsobem si můžeme sem tam něco dobrého formou receptů předat.Marie

Farní kavárna

Autor: Marie Boháčová | Datum: 2006-03-26 11:47:00

Právě jsem se vrátila z farní kavárny a nedalo mi, abych touto cestou nepoděkovala všem, kteří s nápadem uskutečnit farní kavárničku přišli a kteří se o ní zasloužili. Patřím k těm dříve narozeným a musím říci, že v katolické církvi v Praze jsem trochu postrádala pospolitost farního společenství v rámci lidských vztahů oproti evangelickým církvím, kde se nedělní setkání konala.(To je také důvod, proč fandím Salesiánům). A tak jsem ráda, že i u nás se rozběhly aktivity, při nichž se můžeme vzájemně setkat, rozdělit se s druhými o své radosti a starosti a to nejen cestou na mši svatou, nebo z ní, kdy mezi těmi, kteří máme stejné bydliště jsme si obvykle říkali že se těšíme, že až přijdeme domů, dáme si kafé a přečteme si Katolický týdeník. Nyní to "kafé" si dáme přímo přímo po mši sv.ve společenství ostatních farníků a noviny si přečteme třeba po obědě. Tak ještě jednou díky všem, kteří se o "kavárničku" přičinili.Marie

Díky za kavárnu

Autor: Mirka | Datum: 2006-03-19 20:48:21

Dnes jsme poprvé poseděli ve farní kavárně. Chceme poděkovat všem, kdo se o její vznik zasloužili. Zvlášť bych chtěla poděkovat panu Petru Nejedlému a paní, jejíž jméno nevím, která se stará o plynulý chod kavárny, myje nádobí, doplňuje zásoby... V kavárně jsme mohli strávit příjemnou hodinku v družném rozhovoru, bylo nám tam moc hezky. Ještě jednou díky!

Aktivity ve farnosti

Autor: Petr N. | Datum: 2006-03-12 11:48:43

Jsme rádi, že objevujete nové aktivity ve farnosti. Kavárnička je tu pro všechny farníky.
Přijďte, poseďte, pozvěte své známé.

Chcete-li se podílet na spolupořádání kavárničky,
tak kontaktujte Lídu Buriánovou nebo Petra Nejedlého.

Ahoj Petr

Kavárna

Autor: Andrew | Datum: 2006-03-07 23:32:23

Musím se také přidat s chválou. Nedělní kavárna byla opravdu skvělá.

kavárna

Autor: Marie Mocová | Datum: 2006-03-07 20:32:05

Vřelý dík všem autorkám první nedělní kavárničky! Milé dámy, nemělo to chybu:-) Sice jsem nemohla posedět déle, ale bylo velice příjemné dát si šálek kávy a perníček. Těším se na další nedělní kávu! Marie

Upozorňujeme, že tato diskuse je moderovaná, proto mohou být nevhodné, neslušné či jinak urážlivé příspěvky smazány. Děkujeme za pochopení.
Twitter Facebook YouTube RSS